Головна  →  Новини  →  22 січня 2015

22 січня 2015 pоку представники управління електронного урядування та захисту інформації брали участь у круглому столі на тему «Електронні адміністративні послуги та електронні сервіси на основі відкритих даних», що відбувся в рамках розробки Білої книги у сфері е-послуг

Державне агентство з питань електронного урядування України, Робоча група з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування при Віце-прем’єр міністрові України за підтримки МФ “Відродження” запросили експертів, представників органів влади та громадськості, щоб обговорити перспективи розвитку електронних адміністративних послуг.

У заході взяли участь представники Реанімаційного пакету реформ, ПРООН, Мінекономіки, Адміністрації Президента, SocialBoost, Центру політико-правових реформ та ін.

Учасники зазначили, що українці не задоволені якістю надання адміністративних послуг. За даними Центру політико-правових реформ, у 2014 році позитивно оцінюють якість надання адміністративних послуг в Україні лише 5% населення, що на 7% менше, ніж у 2013 р. У той же час частка тих, хто вважає якість надання послуг поганою, з 2013 р. збільшилася з 32% до 40%.

Для виправлення ситуації необхідно делегувати більше повноважень органам місцевого самоврядування, розвивати інтегровані «прозорі офіси» та прискорити розвиток електронних адміністративних послуг, що суттєво підвищать зручність та доступність послуг для громадян. Для цього, як зазначив Олексій Вискуб, експерт Робочої групи, важливо визначити чіткий перелік пріоритетних послуг, для переведення їх надання в електронну форму, та забезпечити нормативно-правову, методичну та технічну підтримку цього процесу в рамках підготовки Білої книги.

“Одним з пріоритетних завдань Державного агентства з питань електронного урядування України є створення умов для розвитку ефективних, не корупційних, доступних електронних послуг. Перші результати на сьогодні вже є: завдяки співпраці з Державною архітектурно-будівельною інспекцією України громадянин або підприємець може отримати дозвіл на будування об’єктів І-ІІІ категорії через мережу Інтернет, не відвідуючи орган влади. Втім, подальший системний розвиток напряму електронних послуг потребує визначення порядку запровадження електронних послуг, у т.ч. реалізації електронної ідентифікації суб’єкта звернення та електронної взаємодії органів влади”, — говорить Олексій Вискуб.

Разом з тим, відкриття державних даних може допомогти IT бізнесу розробляти соціально значущі IT-сервіси. Денис Гурський, засновник громадської організації SocialBoost підкреслює, що відкриття державних даних та запровадження механізму взаємодії з Порталом відкритих даних (data.gov.ua) дають можливість ІТ-ентузіастам та професійним ІТ-компаніям самостійно створювати соціально-важливі електронні сервіси на основі відкритих даних. Це крок до формування нового ринку електронних послуг. Завдяки системі такій взаємодії, громада також зможе впливати на роботу органів державної влади та контролювати її.

Як відмітив Олександр Риженко, Голова Державного агентства з питань електронного урядування України, в Україні вже розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу до інформації у формі відкритих даних та повторного використання інформації» за участі Державного агентства з питань електронного урядування, SocialBoost та Реанімаційного Пакету Реформ, та за підтримки Програми розвитку ООН, Міністерства закордонних справ Данії та Міжнародного фонду “Відродження”. Очікується, що у наступному місяці проект буде передано на розгляд у ВРУ. За словами Максима Ключара, експерта Програми розвитку ООН в Україні, наразі даний законопроект, що сприятиме відкриттю державних даних, пройшов 2 громадських обговорення і доопрацьовується.

Вчора відбулося перше громадське обговорення.

Перейти до спискуВерсiя для друку

ffff